Élhető munkahely - A munka világának emberi oldala

Az Élhető munkahely podcast legújabb adásának Sebestyén Éva HR Business Partner kollégánk volt vendége. A műsorban általában olyan kérdésekre keresnek választ, mint hogy mitől lesz élhető egy munkahely, mit jelent maga az élhetőség, mire van szükség a vezetők, munkavállalók oldaláról, hogy ez hosszútávon fenntartható legyen. Évával történt beszélgetés során szó volt a vállalat szervezeti kultúrájáról, az IT piacot érintő kihívásokról, a felvásárlással kapcsolatos változások kezeléséről. Illetve olyan fontos témákról, mint a környezeti tényezők hatása a teljesítményre, a motivációs eszközök és az elkötelezettség mérés. 

Részlet a beszélgetésből: 

Mik azok a kihívások, amelyekkel jelen pillanatban szembe nézel? Munkaerő piaci kihívásokra is gondolok. Illetve mennyire volt jelen a home office, mennyire volt nehéz visszaintegrálni a kollégákat? 

A legnagyobb kihívás az elmúlt éveben nálunk a bővülés volt, mert új termékek érkeztek, ehhez új csapatokat kellet építeni, alakultak is, bővültek is a csapatok. tehát folyamatos felvételünk van, tavaly augusztus óta. Most egy picit belassult, ahogy a piac felpörgött, egyre nehezebb megtalálni a jó fejlesztőket, viszont továbbra is szeretnénk betölteni a nyitott pozíciókat. Mindamellett kérdésedre válaszként, a home office és a pandémia okozta változásokat nagyon jól vette a cég, ezáltal a kollegák is jól alkalmazkodtak. Természetesen volt, akinek nem volt könnyű, de a cég azt gondolom mindent megpróbált megtenni annak érdekében, hogy támogassuk őket az új, megváltozott környezet elfogadásában. Az első pillanattól kezdve jól működött a home office, hiszen nálunk ez egy kipróbált dolog volt, pandémia előtt is volt heti 1-2 nap, igény szerint. Mindenkinek megvoltak a megfelelő eszközei, ezáltal gyorsan és könnyen kialakult az otthoni munkavégzés. Nagyon rugalmasan áll a cég a témához, minden a két magyar irodánk üzemel, biztosítjuk a munkavállalóknak, hogy aki szeretne az be tudjon jönni. Szeretnénk elkerülni, hogyha visszaáll a rendszer ne kelljen kényszerből visszajönni, mindenki kitudja alakítani magának a hibrid működést addigra. 

A másik kihívás, amivel szembesülünk mostanában az a megtartás.  Vannak nagyon régóta itt dolgozó kollégáink, akiket mással lehet motiválni, mint az újakat. 76 kollégánk van, aki még az akvizíció előtti időből maradt nálunk, a mostani 170 főből, egészen vissza 2001-ig. Ami azt gondolom egy nagyon szép eredmény és nagyon büszkék vagyunk  rájuk, a lojalitásukra, illetve nagyon sok tudást őriznek, értékesek nekünk szakmailag és emberileg is. Az új érkezők táborába pedig szintén rengeteg jó szakember csatlakozott, akik frissítik a kultúrát, hangulatot és a csapatokat. 

Mit jelent számodra az élhető munkahely? 

Számomra az élhető munkahely azt jelenti, hogy szeretek bejárni dolgozni, jó a légkör, kényelmes a környezet, felkészült, kompetens munkatársak vesznek körül. Támogató, bizalmi a vezetés, nyugalom van, nem érzem a környezetből adódó stresszt, nyugodtan lehet a munkára koncentrálni. Emellett van szakmai és szellemi szabadság, szabad véleménynyilvánítás, ami nagyon sokat hozzátesz ehhez. Megtartottuk a családias légkört, van idő a minőségi munkavégzésre, nem jellemző az időbeli nyomás. Próbáltunk az iroda kialakításán úgy dolgozni, hogy a csapatoknak megfelelő legyen. Mi ergonómiai szempontokat vettünk figyelembe elsősorban, nincs open office, viszont tágasak az irodák, a csapatok együtt tudnak dolgozni, de van lehetőség elvonulni. A tárgyalók jól felszereltek, de nyáron szeretnénk úgy előkészíteni őket, hogy a hibrid működésben is helyt tudjanak állni. Amit még kiemelnék az a work-life balance, ami nálunk fontos helyen áll, próbáljuk rugalmasan kezelni a munkaidőt és a magánéletet. Illetve van nálunk erre egy konkrét támogatás is, amelyben jogi, pszichológiai, pénzügyi tanácsadóktól kérhetnek segítségek a kollegák. A kreatív feladatok, saját projektek, élhetővé teszik a fejlesztést. Nálunk van hackathon, amikor a fejlesztők egy egész héten át, munkából kiszakadva csak egyéni és csapat ötleteken dolgoznak, ebből választunk nyertest, különdíjast és olyanra is többször volt példa, hogy ebből projekt és termék lett. A magyar jó gyakorlatok mentén, az elmúlt 6 év sikereire alapozva idén először kiterjesztik az egész hetes hackathont a teljes One Identityre. Ez azt jelenti, hogy a magyar budapesti és veszprémi csapaton kívül amerikai, német és angol kollégák is csatlakozni fognak. 

A teljes adás az alábbi linkeken hallgatható meg: 

https://anchor.fm/elhetomunkahely
Spotify: https://spoti.fi/3fewVLJ
Apple podcast: https://apple.co/3jYDPsg
Pocket Casts: https://pca.st/kntz5nnz
SoundCloud: https://soundcloud.com/elhetomunkahely
Weboldalon: https://elhetomunkahely.hu/podcast/

Anonymous
Related Content