Cycling as an engineer

Zoltán 2017 óta dolgozik a cégnél, először IT üzemeltetés vezetőként kezdett, majd 2018-ban, amikor a One Identity felvásárolta a cég elődjét, a Balabitot, Zoltán aktívan részt vett IT oldalról az integrációs folyamatban. Ezt követően átvette az R&D (Research and Development)  DevOps csapatát. Emellett lelkes sportember is, hiszen évek óta professzionális módon kerékpározik és különböző megmérettetéseken vesz részt rendszeresen.  

Ebben a blogban a kerékpározásról, Zoltán utolsó versenyéről, illetve a One Identity sporthoz való hozzáállásáról olvashattok. 

 

Milyen versenyeken vettél részt az elmúlt időszakban, illetve, hogy érezted magad? 

A Superior MTB és Terepfutó Challenge Versenysorozaton vettem részt Visegrádon, ami lényegében egy MTB Cross Country verseny, lejtőkkel és emelkedőkkel, és hát őszintén, elég furcsán sikerült. Két távon lehet indulni, a röviden és a hosszún. Rövidtávon őrültek háza van, mert 70-80 percen keresztül gyakorlatilag végig lehet tekerni teljes erőbedobással, emiatt a tempó és a hangulat is kicsit őrült. Úgyhogy én átmentem a hosszabbik távra, az egész más, ott stratégia van, már nem lehet “teljes gázzal” menni ennyi ideig. Ezen a versenyen viszont az történt, hogy a 3 óra biciklizésből valami csoda folytán az utolsó 2 órában én nem láttam más versenyzőt. Valahogyan egy légüres térbe kerültem, ezért elég unalmas volt.  

Augusztus 7-én voltam a legutóbbi versenyen, ami a nagy múltú XXII. Bükk Hegyikerékpár Maraton volt. Itt visszarándultam rövid távra és a Master 2 kategória (40-50 éves korosztály) 57 indulójából 11. helyen gurultam be. Összesítettben pedig 168 versenyzőből 37. lettem. 

Régóta űzöd a kerékpározást. Mióta versenyzel? 

2010-ben volt térdműtétem és akkor a rehabilitációnak a része volt a szobabiciklizés, aztán később a cimborák hatására vettem egy biciklit, utána pedig szintén ők egyszer mondták, hogy van egy verseny és csatlakozzak hozzájuk. Ez az Underworld Kupa volt, ami azért nagyon izgalmas, mert a kőbányai sörgyár pincéjében kell tekerni, ez pedig annyira menő volt, hogy onnantól kezdve minden évben kisebb, nagyobb hullámokban mentem egyik-másik versenyre. 2020-ban, amikor a koronavírus járvány kezdődött, akkor kerestem edzőt és igazából azóta csinálom komolyan. 

Milyen gyakran edzel a versenyekre? 

Heti 10-12 óra edzés, plusz a crossfitness gyógytorna és erősítés jelleggel a derék, comb, illetve törzsizom miatt. Ez így heti 5 alkalom, amikor megyek 2-4 órát, valamint heti 1 crossfitt. Még nem is sok, mert akik a versenyeket megnyerik, azok ilyen 16 órákat edzenek hetente. 

Mit jelent számodra a kerékpározás? 

Az egyik legfontosabb a kerékpározásban, ha már mérnökök vagyunk, hogy a mai világban ez már nagyon objektív, mert mindent mérünk. Mérjük a megtett utat, az emelkedést, a pedálfordulatot, a szívritmust, a súlyunkat, az edzésidőt, valamint a wattot, minden reggel, és ezt mind felrakjuk a felhőbe, ahol az elemzőszoftverek mutatják, hogyan haladunk. Ezekből az adatokból kiindulva gyakorlatilag az edzőm megmondja, mit, hogyan kell csinálnunk pontosan. Én pedig ugye mérnök vagyok és nekem ez nagyon illik a gondolkodásomhoz, hogy mindent objektíven vizsgálunk és fel tudom építeni magamat. Nézem a grafikonon, hogy hol tartok, most épp ez és ez történt. A csapatsportokat is szeretem, viszont ennél a sportnál tényleg az van, hogy amennyi munkát beleraksz, oda jutsz el, ez pedig nagyon jó. A futáshoz lehetne egyébként picit hasonlítani, viszont a kerékpározással sokkal nagyobb távot teszünk meg. Tehát az, hogy Budapestről kitekerünk Esztergomba egy normál edzés, és ez idő alatt rengeteg mindent látunk, élményeket szerzünk. Sokat lehet haladni, messzire eljutni. Illetve, van benne némi technikai dolog is, hogy például mit veszel, mennyiért, milyen dolgokat raksz a biciklire, pont, mint amikor a srácok tuningolják az autójukat. 

Szoktál az irodába kerékpárral járni? 

Budapest másik felén lakom, onnan edzésként szoktam betekerni. Ami érdekes, hogy kocsival 70 perc lenne a dugóban, biciklivel pedig 80, úgyhogy nem bukok sokat vele, főleg most, amikor nem mindegy, mennyit fogyasztunk. Hideg időben is így szoktam, van téli bringás felszerelésem, úgyhogy kb. -2 fokig nincs probléma.   

Hogyan támogatja a cég a sportolást? 

Kezdeném a kerékpározáshoz kapcsolódó előnyökkel. Garázsban van saját, zárható kerékpártárolónk öltözővel és zuhanyzóval. All You Can Move (AYCM) kártya is egy szuper lehetőség, bár én csak 1 évig használtam. A pingpong, csocsó és darts házi bajnokságok is igazán hangulatosak és támogatja a csapatok közötti kapcsolatok erősítését. Mivel a versenykerékpározás révén sportembernek tartom magam, ezért a rendszeres outdoor programokat is szeretem. Nemrég volt a csapat via ferratazni Cseszneken, tekertük körbe a Velencei tavat és készülünk a Balaton félkörre hamarosan. Ami még eszembe jut és szeretik a kollégák, az az Európai Sporthéthez való csatlakozás, valamint a folyamatos well-being online szolgáltatások pl. jóga, pilates, amik ma már amúgy alapnak számítanak az iparágban. Örülök, hogy a cég támogatja a sportot, az irány az remek, én még annak örülnék, ha lennének különböző céges csapatok is. 

Úgy tudom, szervezel kerékpáros eseményeket is cégen belül. Hol voltatok legutóbb és mi a következő terv? 

Legutoljára a Velencei-tavat kerültük meg, ott több kolléga hozta a párját is, ezért kicsit lazább volt. A következő szeptemberben a Balaton félkör lesz, tehát Füred, Almádi, Kenese, Siófok, Zamárdi. Ez egy 80-100 km táv, úgyhogy azért fárasztó lesz, el is kezdtem már a céges kerékpár csatornára írogatni az embereknek, hogy készüljenek lélekben, mert azért ez nem egy könnyű menet. De ezenkívül is biztosan lesznek még ilyen biciklis események, illetve talán lassan csapatos részvételek is különböző versenyeken, erről már beszéltünk a többiekkel korábban, úgyhogy szerintem sok izgalmas dolog várható még a közeljövőben.  

 

Ha szívesen csatlakoznál hozzánk és lennél egy támogató, aktív közösség tagja, látogass el a karrieroldalunkra és jelentkezz nyitott pozícióink valamelyikére! 

Anonymous
Related Content